Etusivu / Yhtiömme / Historia

Ekomuovin tarina

Ekomuovin toiminta alkoi vuonna 2001. Yhtiön perustajalla oli visio yrityksestä, joka tekisi “parhaita tuotteita muovista”. Tämä asenne näkyy tänäkin päivänä muovituotevalmistamisen vahvassa ammattitaidossamme.

Ekomuovin tarina

Ekomuovin toiminta alkoi vuonna 2001. Yhtiön perustajalla oli visio yrityksestä, joka tekisi muovituotteita “parhaita tuotteita muovista” -asenteella. Tämä asenne näkyy tänäkin päivänä muovituotevalmistamisen vahvassa ammattitaidossamme. Pystymme ylittämään asiakkaan odotukset kerta toisensa jälkeen ja tarjoamaan enemmän kuin muovia asiakkaillemme. 

Yhtiön ensimmäiset toimitilat sijaitsivat Villähteen Haravakylässä. Henkilöstöä oli alussa kolme: yksi myyjä ja kaksi työntekijää. Muovirakentaminen oli jo alusta lähtien yrityksen osaamisen ydin. Osaaminen kasvoi, kun muutama vuosi perustamisen jälkeen MTL-Plastic yhdistyi Ekomuoviin ja yhtiö muutti Lahden puolelle Renkomäkeen. 

– Heti yritystoiminnan käynnistyessä hankittiin kunnon laitteet, eikä yritetty tehdä töitä nyrkkipajana. Näin pystyimme tekemään laadukkaita tuotteita jo alusta lähtien, kertoo tuotantotyöntekijä Marko Malinen. 

Alun suuret investoinnit kantoivat. Vuonna 2007 oli edessä muutto Hollolaan, Renkomäen tilojen jäätyä pieniksi tekeillä olevien tuotteiden koon ja määrän kasvaessa. 

– Hollolan hallitila koki mittavan remontin ennen muuttoamme vuonna 2007, kun se rakennettiin vastaamaan tarpeitamme. Tilat ovat palvelleet hyvin tähän saakka. Eli minä olen muuttanut yrityksen mukana jo useampaan kertaan, yrityksessä yli 20 vuotta työskennellyt Marko Malinen naurahtaa. 

Nykyisissä tiloissa töiden kokoluokka on vaihdellut vuosien aikana pienestä suureen ja myös uusia tekijöitä on tarvittu. 

– Olemme saaneet oppiimme uusia työntekijöitä, vaikka alalle ei suoraan koulutusta olekaan, Malinen kertoo. 

Työvälineet kehittyneet huimasti vuosien varrella 

Kun toiminta aloitettiin, oli Ekomuovin suunnittelun työvälineet toisenlaiset kuin tänä päivänä. Suunnittelua varten toimistolla oli suuri beige tietokone, jossa asiakkaan ruutupaperipiirrokset muuttuivat 2D-piirroksiksi. 

– Aiemmin asentajien ammattitaitoa koeteltiin myös suunnitelmilla, kun piirrokset olivat huomattavasti vaikeampilukuisia. 2D-kuvia tarvittiin useampia, jotta esimerkiksi yhteiden paikat sai selville, suunnittelusta ja tuotannosta Ekomuoville vastaava Simo Kokko kertoo. 

Nykyisin suunnitelmat tehdään 3D-muodossa, joten kuvat ovat selkeämpiä ja helpompilukuisia. Suunnitteluosaamisen löytyminen omasta talosta mahdollistaa töiden nopean etenemisen suunnittelusta tuotantoon. 

Pitkiä työuria Ekomuovin palveluksessa 

Muovituotteiden tekeminen vaatii tänä päivänä ihan yhtä paljon ammattitaitoa kuin 20-vuotta sitten. Olemme onneksemme saaneet pitää työntekijämme meillä töissä pitkään, sillä osa on ollut mukana ihan alkutaipaleelta saakka. Kun Ekomuovi juhli 20-vuotisjuhliaan vuonna 2021, samanaikaisesti juhlittiin kahden työntekijän kaksikymmenvuotista työuraa. 

– Vuosien ajan sain tehdä töitä omien lapsuudenkavereideni kanssa ja vuosien varrella täällä olleista on tullut myös kavereita. Työpaikan hyvä porukka on osaltaan pitänyt töissä, Marko Malinen kertoo. 

Marko tuli aikoinaan muovialalle kahden viikon kiireapulaiseksi, jonka jälkeen työt alalla ovat jatkuneet kolmisenkymmentä vuotta. Vuosikymmenten aikana kertyneellä osaamisella on rakennettu monenlaisia tuotteita, niin suuria kuin pieniä. 

– Työ ei ole likaista ja työnkuva sopii minulle. Erilaiset asennuskeikat tuovat työhön mukavasti vaihtelua. Vuosien varrella on nähty monenlaisia vaiheita, mutta nyt tämä tasainen vaihe ja halu toiminnan kehittämiseen tuntuvat turvallisilta, Marko kertoo. 

Vuosien varrella asiakkaamme ovat uskoneet meille projekteja, jotka lähtötilanteessa vaikuttivat mahdottomilta. Kuitenkin lopputulokset palvelevat vuosienkin jälkeen asiakkaitamme juuri kuten ajateltiin. Näin tuotteista on tullut enemmän kuin muovia.